Koronavirus test za mačke

17,90 

Koronavirus test za mačke je namenjen odkrivanju mačjega koronavirusa iz vzorca mačjega blata.

Testiranje lahko opravite tudi sami doma. Komplet za testiranje, ki ga prejmete po pošti, vsebuje vse pripomočke za izvedbo testa. Rezultat izveste v 10 minutah.

Opis

Informacije o testu na mačji koronavirus

Test na mačji koronavirus omogoča, da sami doma preverite, če je vaša mačka okužena z mačjim koronavirusom (angl. Feline Coronavirus – FCoV).

Testiranje je zelo enostavno. Za testiranje potrebujete le majhno količino svežega blata vaše mačke, rezultat pa izveste že v 10 minutah.

V kompletu za testiranje, ki ga prejmete na dom, so vsi pripomočki, ki jih potrebujete za enostavno in varno testiranje. Priložena so natančna navodila za uporabo (če bi pred testiranjem morda imeli še katero vprašanje, nas lahko kontaktirate vse dni v tednu).

Test je dokazano zelo natančen v primerjavi z laboratorijskimi testi. Tovrstne hitre teste uporabljajo tudi v laboratorijih in veterinarskih ambulantah po vsem svetu.

Rezultat vam je lahko v pomoč pri sprejemanju preventivnih ukrepov v primeru okužbe vaše mačke s koronavirusom.

O mačjem koronavirusu

Mačji koronavirus je zelo nalezljiv virus. Na druge mačke se prenaša preko okuženega mačjega blata.

Pogosto ostane okužba neopažena, ker ne povzroča nekih vidnih simptomov pri mački. Kaže se sicer lahko kot blaga driska.

Okužba s koronavirusom pa lahko napreduje v zelo hudo bolezen. Določene spremembe v virusu lahko povzročijo mutacijo virusa, ki vodi v razvoj mačjega infekcioznega peritonitisa (FIP). FIP sindrom povzroča FIP virus, ki je mutacija mačjega koronavirusa.

Mačke, ki so okužene s koronavirusom, pogosto same “premagajo” virus, v nekaterih primerih pa se lahko razvije kronična okužba. Te mačke so običajno asimptomatske in so trosilke koronavirusa. Virus z iztrebki trosijo v okolju in so tako vir okužbe drugih mačk.

Ponavljajoče kroženje okužb z mačjim koronavirusom med mačkami lahko poveča verjetnost mutacije virusa in razvoja FIP.

O testiranju mačke na mačji koronavirus doma

Testiranje s tem testom je enostavno. Vse kar potrebujete je vzorec svežega blata vaše mačke in v 10 minutah izveste, če je mačka okužena s koronavirusom. Test je za enkratno uporabo.

V kompletu za testiranje so vsi potrebni pripomočki, ki jih potrebujete za testiranje. Kompletu so priložena navodila za testiranje “po korakih”, ki vas vodijo čez postopek testiranja.

Celotno testiranje, skupaj s pripravami traja približno 15-20 minut, od tega je za rezultat testiranja potrebno počakati 10 minut od takrat, ko na testno napravo dodate suspenzijo (vzorec blata zmešan s testno raztopino).

Kdaj se mačka okuži z mačjim koronavirusom?

Koronavirus je pogosteje prisoten v okoliših kjer se zadržuje več mačk. Mačka se z mačjim koronavirusom okuži, ko zaužije kužni material, ki je pogosto kar mačje blato.

Najpogosteje se to dogaja, ko je mačka v stiku z drugimi okuženimi mačkami, predvsem ko uporablja isto mačje stranišče ali ko se giba v okolju z mačjimi iztrebki.

Več kot 40 odstotkov mačk bo enkrat v življenju okuženih s koronavirusom, pri čemer se njihovi lastniki tega sploh ne bodo zavedali.

Kdaj testirati mačko na koronavirus?

Testiranje na mačji koronavirus je še posebej priporočljivo, če se vaša mačka giblje v okolju z večjim številom živali, ker je v takšnem primeru možnost za okužbo večja.

Poleg tega je testiranje priporočljivo, če sumite, da bi vaša mačka lahko bila izpostavljena koronavirusu ali če pri mački opazite prebavne težave.

S pravočasnim odkritjem okužbe namreč lahko sami vplivate na učinkovitejše sprejemanje preventivnih ukrepov. V tem primeru priporočamo, da se o preventivnih ukrepih posvetujete z veterinarjem.

Kako zanesljiv je test na mačji koronavirus?

Študije ovrednotenja delovanja testa so pokazale, da je test na mačji koronavirus najmanj 96,8 % natančen. To pomeni, da je v 96,8 % pokazal enak rezultat kot laboratorijski testi.

Test je zelo kvaliteten in zanesljiv. Proizveden je v Nemčiji. Takšno tehnologijo testov uporabljajo tudi v veterinarskih ordinacijah in veterinarji na terenu.

Pri tem so glavne prednosti tega testa na mačji koronavirus, da ga lahko opravite sami doma in rezultat izveste že v 10 minutah.

Kako deluje test?

Test na mačji koronavirus je imunokromatografski test, ki deluje na principu vezave antigenov koronavirusa na protitelesa, ki so nanešena na nanodelce v testni napravi.

Če so v vzorcu blata antigeni prisotni, bo ob stiku s protitelesi potekla reakcija, ki bo povzročila obarvanje črtice.

Postopek testiranja

Testiranje je res enostavno. Poteka v štirih korakih.

 1. Z vatirano palčko odvzamete blato.
 2. Blato zmešate s testno raztopino v suspenzijo.
 3. Suspenzijo nanesete na testno napravo.
 4. Po 10 minutah odčitate rezultat.

Hranjenje testa

Komplet za testiranje hranite v originalni embalaži, v suhem, temnem in čistem prostoru, npr. predalu, pri sobni temperaturi od + 2 do +30 °C.

Rok uporabe testa je 2 leti od datuma izdelave, zato lahko testiranje opravite kadar koli v tem obdobju.

Opozorilo

 • Pri testiranju uporabljajte zaščitne rokavice (priložene so v kompletu za testiranje).
 • Natančno preberite navodila za testiranje.
 • Test je presejalni. Za postavitev diagnoze se morate posvetovati z veterinarjem.

Uporabnost rezultatov testiranja

S testiranjem lahko izveste, če je vaša mačka okužena s koronavirusom. S tem, da veste, če je okužena, je pomembno, ker lahko sami vplivate na preprečevanje širjenja okužbe in izvajanje ukrepov, ki bodo vaši mački omogočili učinkovitejše spopadanje z okužbo.

Če je rezultat testiranja negativen: test v vzorcu blata ni zaznal antigenov koronavirusa. Obstaja velika verjetnost, da vaša mačka ni okužena s koronavirusom. Če kljub negativnemu rezultatu še vedno sumite, da je vaša mačka okužena, priporočamo, da se posvetujete z veterinarjem.

Če je rezultat testiranja pozitiven: test je v vzorcu blata zaznal antigene koronavirusa. Obstaja velika verjetnost, da je vaša mačka okužena s koronavirusom. V primeru pozitivnega rezultata priporočamo, da se o nadaljnjih korakih posvetujete z veterinarjem.

Nakup testa na mačji koronavirus po ugodni ceni

Test na mačji koronavirus lahko naročite:

 • prek naše spletne trgovine Sanotest Vet (kliknite »Dodaj v košarico«),
 • po elektronski pošti vet@sanotest.com
 • po telefonu 030 414 180.

Možnosti plačila:

 • bančno nakazilo
 • kreditne kartice
 • moneta internet
 • po povzetju

Strošek dostave:

 • 1,73 EUR: pri plačilih z bančnim nakazilom, s kreditno kartico ali moneto
 • 4 EUR: pri plačilu po povzetju
 • brezplačna poštnina: pri vrednosti nakupa nad 30 EUR

Naročene teste vam bomo poslali po pošti v diskretni embalaži. To pomeni, da na ovojnici ne bo oznak o vašem naročilu, tako da boste le vi vedeli, kaj vsebuje pošiljka.