Parvovirus test za mačke

17,90 

Parvovirus test za mačke je namenjen zgodnjemu odkrivanju okužbe mačk z mačjim parvovirusom.

Rezultat testiranja izveste v 10 minutah. Komplet za testiranje prejmete na dom. Vsebuje vse pripomočke, ki jih potrebujete za izvedbo testiranja.

Opis

Informacije o testu na mačji parvovirus

S testom na mačji parvovirus lahko sami doma preverite, če je vaša mačka okužena s parvovirusom (angl. Feline Parvovirus).

Za testiranje potrebujete le vzorec svežega blata vaše mačke. Rezultat izveste v 10 minutah. V kompletu za testiranje so vsi pripomočki, ki jih potrebujete za testiranje.

Test na mačji parvovirus je dokazano visoko zanesljiv. V študiji ovrednotenja delovanja je v 94,7 % odstotkih ta test pokazal enak rezultat kot laboratorijski testi.

Test vam je lahko v pomoč pri zgodnjemu ugotavljanju okužbe vaše mačke s parvovirusom. V primeru okužbe, lahko tako sami vplivate na učinkovitejše vpeljevanje preventivnih ukrepov.

O mačjem parvovirusu

Mačji parvovirus je zelo nalezljiv virus, ki je še posebej prisoten pri mladih in necepljenih mačkah. Mačji parvovirus povzroča mačjo kugo, ki je smrtonosna mačja bolezen.

Virus lahko zelo dolgo preživi v okolju. Preživi lahko v različnih organskih materialih več mesecev do enega leta pri sobni temperaturi in pri nižjih temperaturah še dalj časa.

O testiranju doma na mačji parvovirus

Testiranje, ki ga izvedete sami doma je še posebej uporabno za hitro ugotavljanje okužbe mačke s parvovirusom.

Za testiranje potrebujete vzorec svežega blata vaše mačke. Po izkušnjah uporabnikov, vzame testiranje približno 15 do 20 minut. V ta čas je že vštet čas čakanja na rezultat, ki je 10 minut.

Komplet za testiranje vsebuje vse pripomočke, ki jih potrebujete za testiranje. Kompletu so priložena navodila za uporabo, ki vas vodijo čez postopek testiranja, korak za korakom.

Kdaj se mačka najpogosteje okuži s parvovirusom?

Primarni vir okužbe je mačje blato, sicer pa je virus prisoten v vseh drugih izločkih okuženih mačk.

Najpogosteje se s parvovirusom okužijo mlade mačke, med 3 in 6 mesecem starosti. Mačke mlajše od 6-8 tednov, pogosto ščitijo protitelesa, ki jih pred skotitvijo pridobijo s strani matere.

Pri odraslih mačkah ni nujno, da se bodo kakšni znaki okužbe sploh pokazali. Okužba z mačjih parvovirusom je pogosto asimptomatska. Povzroči lahko hude zaplete še posebej pri mačkah med 3 in 5 mesecem starosti. Okužene mačke trpijo za drisko, bruhanjem in anoreksijo. Vse to pa pogosto vodi v dehidracijo.

Klinični znaki in resnost okužbe je odvisna od starosti živali, pasme in splošnega zdravja. Večinoma okužba huje prizadane mlade mačke.

Kdaj testirati mačko na parvovirus?

Testiranje na mačji parvovirus je še posebej priporočljivo, če se vaša mačka giblje v okolju z več mačkami. Verjetnost okužbe je v takšnem primeru večja.

Če se pojavijo, so to pogosto vročina, depresija, zmanjšan apetit, bruhanje in dehidracija. Driska se lahko pojavi kasneje po okužbi in je lahko krvava.

S pravočasnim odkritjem okužbe namreč lahko sami vplivate na učinkovitejše sprejemanje preventivnih ukrepov. V takšnem primeru priporočamo, da se o preventivnih ukrepih posvetujete z veterinarjem.

Kako zanesljiv je test na mačji parvovirus?

Študija ovrednotenja delovanja testa je pokazala, da je ta test na mačji parvovirus najmanj 94,7 % zanesljiv. To pomeni, da je v 94,7 % pokazal enak rezultat kot laboratorijski testi.

Test je proizveden v Nemčiji. Takšne teste za testiranje mačk na parvovirus uporabljajo tudi v veterinarskih ambulantah, laboratorijih ter veterinarji na terenu.

Pri tem so glavne prednosti tega testa na mačji parvovirus, da ga lahko opravite sami doma in rezultat izveste že v 10 minutah.

Kako deluje test na mačji parvovirus?

Test na mačji parvovirus je imunokromatografski test, ki deluje na principu vezave antigenov parvovirusa na protitelesa, ki so nanešena na nanodelce v testni napravi.

Če so v vzorcu blata parvovirus prisoten, bo ob stiku s protitelesi potekla reakcija, ki bo povzročila obarvanje črtice.

Postopek testiranja na mačji parvovirus

Testiranje poteka v štirih korakih:

 1. Z vatirano palčko odvzamete blato.
 2. Blato zmešate s testno raztopino v suspenzijo.
 3. Suspenzijo nanesete na testno napravo.
 4. Po 10 minutah odčitate rezultat.

Hranjenje testa

Komplet za testiranje hranite v originalni embalaži, v suhem, temnem in čistem prostoru, npr. predalu, pri sobni temperaturi od + 2 do +30 °C.

Rok uporabe testa je 2 leti od datuma izdelave, zato lahko testiranje opravite kadar koli v tem obdobju.

Opozorilo

 • Pri testiranju uporabljajte zaščitne rokavice (priložene so v kompletu za testiranje).
 • Pred pričetkom testiranja natančno preberite navodila za testiranje.
 • Test je presejalni. Za postavitev diagnoze se morate posvetovati z veterinarjem.

Uporabnost rezultatov testiranja

S testiranjem lahko izveste, če je vaša mačka okužena s parvovirusom. S tem, da veste, če je okužena, je pomembno, ker lahko sami vplivate na preprečevanje širjenja okužbe in izvajanje ukrepov, ki bodo vaši mački omogočili učinkovitejše spopadanje z okužbo.

Če je rezultat testiranja negativen: test v vzorcu blata ni zaznal antigenov parvovirusa. Obstaja velika verjetnost, da vaša mačka ni okužena s parvovirusom. Če kljub negativnemu rezultatu še vedno sumite, da je vaša mačka okužena, priporočamo, da se posvetujete z veterinarjem.

Če je rezultat testiranja pozitiven: test je v vzorcu blata zaznal antigene parvovirusa. Obstaja velika verjetnost, da je vaša mačka okužena s parvovirusom. V primeru pozitivnega rezultata priporočamo, da se o nadaljnjih korakih posvetujete z veterinarjem.

Nakup testa na mačji parvovirus po ugodni ceni

Test na mačji parvovvirus lahko naročite:

 • prek naše spletne trgovine Sanotest Vet (kliknite »Dodaj v košarico«),
 • po elektronski pošti vet@sanotest.com
 • po telefonu 030 414 180.

Možnosti plačila:

 • bančno nakazilo,
 • kreditne kartice,
 • moneta internet,
 • po povzetju.

Strošek dostave:

 • brezplačno: pri vrednosti nakupa nad 30 EUR
 • 1,73 EUR: pri plačilih z bančnim nakazilom, s kreditno kartico ali moneto
 • 4 EUR: pri plačilu po povzetju

Naročene teste vam bomo poslali po pošti v diskretni embalaži. To pomeni, da na ovojnici ne bo oznak o vašem naročilu, tako da boste le vi vedeli, kaj vsebuje pošiljka.